Amazon Alexa presentatie - New York

Half januari j.l. vond de NRF in New York plaats. De grootste retail beurs ter wereld. Oblivion was erbij, niet om de beurs te bezoeken maar om op het kantoor van Amazon (letterlijk naast the Empire state building) een presentatie te geven over Oblivion Cloud Control en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Echo, Alexa. De doelgroep: 55 retailers uit de Benelux. In onze visie wordt 'spraak' de nieuwe interface. En dan is het leuk om dat te mogen presenteren!

De presentatie sloeg aan. Met name de mogelijkheid om skills te ontwikkelen (zoals er Apps bestaan op de telefoon, zo bestaan er Skills voor Alexa) spreekt tot de verbeelding. 

New York Skyline - Foto Eric Carbijn

New York Skyline - Foto Eric Carbijn

Uiteindelijk zal Alexa de spil worden in een Home automation systeem. Ook in de ouderenzorg zijn de mogelijkheden groot. We hebben intern aan onze eigen mensen 20 Echo Dots uitgedeeld en het effect is dat we de eerste Nederlandse skills al hebben draaien.. 

Wat is het / wat kan het?
De Alexa Dot is een kleine schijf ter grootte van een ijshockeypuck. (Retail prijs: $49,-) Ze luistert continue naar het 'wakeword', standaard is dat Alexa. Daarna kan een vraag worden gesteld of een commando gegeven. Het is een 'open' systeem en daarmee vrij te koppelen aan andere applicaties. "Alexa play Sting on Spotify". "Alexa volume up". Ook IFTT wordt ondersteund, dus de Somfy zonnewering, de Nest thermostaat of de Philips Hue lampen zijn vlot te koppelen. De bediening is erg intuïtief en in no time  onder de knie. Het bijzondere is dat Alexa op AI gebaseerd is en daarmee geen strikte commando's verwacht. Je zinnen worden geïnterpreteerd en opgevolgd. Zeker nog niet vlekkeloos, maar absoluut veelbelovend. Naast de relatief kleine Dot bestaan er ook grotere versies die geluid mooier weergeven.   

Ook eens meekijken / uitproberen? "Alexa, please call Oblivion!"